Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemellä juhlien vuodet

Vuosi 2013 avautuu Maria Kalaniemelle juhlavuotena. Kalaniemi nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista. Vuonna 2013 hän viettää 30-vuotistaiteilijajuhlavuotta. Juhlavuoden odotukset ovat konserteissa sekä ulkomailla että kotimaassa.


"On ollut upeata saada olla mukana näin monipuolisesti muusikkona ja harmonikansoittajana lukuisissa eri yhtyeissä ja projekteissa. Omalta osaltani tienraivaajantyö uuden kansanmusiikin puolesta on todellakin ollut hedelmällistä; kansanmusiikkikenttä elää ja voi hyvin. Toivoin opiskeluni alussa, että saisin soittaa mahdollisimman paljon eri yhtyeissä ja proggiksissa – ja sitä olen toden teolla saanut tehdä!"
Näin kertoo Maria Kalaniemi tunteistaan juhlavuoden kynnyksellä. Ainutlaatuisia kokemuksia on kertynyt lukuisista konserttimatkoista, jotka ovat suuntautuneet niin Grönlantiin, Färsaarille kuin Taiwaniinkin. Maria on esiintynyt Aldargaz- yhtyeensä kanssa mm. Englannin kuningatar Elisabethille Lontoossa 1997.
Maria Kalaniemi palkittiin keväällä 2012 Svenska Kulturfondenin taidepalkinnolla ansiokkaasta työstä muusikkona, säveltäjänä ja opettajana. Hän on tehnyt sen suomenruotsalaista kansanmusiikkiperinnettä vaalien ja kunnioittaen. Vahva side suomenruotsalaisuuteen äidin puolelta, mutta toisaalta savolaiset sukujuuret isän puolelta yhdistyvät Kalaniemen taiteilijapersoonassa. Hänen esittämässään ja säveltämässään musiikissa soi suomenruotsalainen musiikkiperinne, suomalainen kansanmusiikkiperinne mutta myös arkaainen äänimaisema.


Toimiminen pedagogina kuuluu olennaisena osana Kalaniemen uraan. Hänen mielestään opettaminen muusikon uran rinnalla on rikastuttanut ja täydentänyt hänen toimenkuvaansa. Hän on toiminut Sibelius-Akatemiassa noin 25 vuotta. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu säveltäminen ja levyttäminen opetustyön lisäksi. Haaveena on myös viettää sapattivuosi matkustellen ja inspiraation lähteitä keräillen.
Maria Kalaniemi ja pianisti, säveltäjä Timo Alakotilan yhteistyötä tuli juuri kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuosi 2011 huipentui Åkerö-levyn julkaisuun. Levy sai erinomaisen vastaanoton ja nousi neljännelle sijalle World Music Charts Europe -listalla. Levyllään Kalaniemi ja Alakotila ovat nyt myös ehdokkaina vuoden 2012 Etno-Emma -palkinnon saajiksi. Taiteilijaprofessorit ovat juhlavuodeksi kootulla ohjelmistollaan kiertäneet niin kotimaan festivaaleja kuin ulkomaan konserttiareenojakin. Viimeisimmät matkat suuntautuivat Tshekkiin ja Itävaltaan. Uusi konserttivuosi käynnistyy Folklandia -risteilyn (11.–12.1.) suuresta konsertista, johon on luvassa myös vierailijoita.


Marian 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluu myös uusia projekteja. Lefvande on konserttikokonaisuus, jossa sukelletaan ainutlaatuisella tavalla suomenruotsalaisten balladien maailmaan. Sävelmät esittävät Kalaniemi, viulisti Marianne Maans, laulaja, kitaristi Désirée Saarela-Portin. Balladiperinnettä ja sanomaa tulkitsee kansanmusiikintutkija Ann-Mari Häggman. Lisäksi Kalaniemeä kuullaan Timo Alakotilan säveltämässä tanssisadussa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, jonka ensi-ilta on 1.3. Sellosalissa, Espoossa.

Tulevia konsertteja:

11.–12.1. Folklandia / Kalaniemi & Alakotila
1.2. Villa K, Espoo Kilo, illalliskonsertti / Kalaniemi & Alakotila 1.-2.3. Sellosali, Espoo / Lumikki ja seitsemän kääpiötä
10.3. Hämeenlinna, Teatteri / Kalaniemi & Alakotila 14.3. Vaasa, Arbis Lefvande / Kalaniemi, Maans & Saarela-Portin 20.3. Helsinki, Svenska littertursällskapets sal, Lefvande / Kalaniemi, Maans & Saarela-Portin 5.4. JuuriJuhla, Espoo, Lagstads hembygdsgård /Kalaniemi & vierailijoita 12.4. Lempo-festivaali, Kouvola / Kalaniemi & Alakotila 29.4. Kööpenhamina, Tivoli / Kalaniemi, Grundström ja Varis
Konserttitietoja: www.mariakalaniemi.com

Maria Kalaniemen viimeaikaisia projekteja:

SibaFest 2012 taiteellinen johtaja
Åkerö (2011) pianisti Timo Alakotilan kanssa – kokoelma 20-vuoden
yhteistyön helmiä, mukana myös uusia sävellyksiä.
Vilda Rosor (2010) – Maria Kalaniemen henkilökohtainen pyhiinvaellus
suomenruotsalaisiin musiikkimaisemiin.

Kuva: Elina Brotherus

Kuva: Elina Brotherus

Haastattelut:

Maria Kalaniemi
p. 040 553 9199

Lisätietoja:

Minna-Mari Roms
p. 050 413 5013
minna.roms@gmail.com
www.mariakalaniemi.com
www.myspace.com/mariakalaniemi
www.hoedown.com