(UITTO2004)

"Lauluja uitoilta, saloilta ja savotoilta" on tämän albumin alaotsikkona, Timo Alakotila on sovittanut neljätoista tuttua laulua johtamalleen yhtyeelle (TA-piano, Maria Kalaniemi-harmonikka, Arto Anttila-basso, Mauno Järvelä-viulu, Olli Varis-kitara), ja ne laulaa jo pikkupoikana metsä- ja uittotöihin omakohtaisesti tutustunut Jorma Hynninen, Hänen luokkatoverinsa ja pitkäaikainen ystävänsä Veikko Tidenberg on levytysidean isä ja sen tuottaja, yhdessä Suomen uittoperinneyhdistyksen kanssa, äänite on yksi viime vuoden yllätysmyyntimenestyksiä platinarajan ylityksellään. 

Materiaali on nimikappaletta lukuun otta- matta kotimaista alkuperää, tradista Kilpisen ja Merikannon kautta Jurvaan, Bergströmiin ja Kärkeen, esimerkiksi. Painotus kokonaisuudessa itse asiassa onkin yllättäen hieman iskelmän puolella. Se ei tunnetusti ole Hynnisen aluetta, ja niinpä varsinkin Kärki/Helismaan "Kaksi vanhaa tukkijätkää" onnahtaa laulufraseerauksensa suhteen häiritsevästi: "kaksi vanhaa tukkijätkää" jne. säännöllisesti, alkuperäisen nuottikuvan mukaan. 

Marssi- ja jenkkapoljentoiset laulut sen sijaan sujuvat paremmin. Niiden suhteen taas särähtää paikoitellen se, että vaikka Alakotila on sovituksellaan jotakuinkin tyystin häivyttänyt alkuperäisen poljennon, laulaa solisti melodian kuitenkin alkuperäisen rytmimaailman mukaisesti. Tulos on nopeasti häiritsevän ristiriitainen. Sinänsä monet kansanlauluista toki sopivat oopperalaulajan huolellisella intonaatiolla ja voimakkaalla resonanssilla laulettavaksi. Ja joka tapauksessa akustiset, kamari musiikilliset sovitukset, jotka usein ovat hyvin mielenkiintoisesti "laajennettuja", soivat upeasti huippubändin esityksinä."

Muusikko 3/2005