Maria Kalaniemi hurmasi wieniläiset rajoja rikkovalla kansanmusiikilla

Maria Kalaniemi keräsi huimia kiitoksia rajoja rikkovalla kansanmusiikillaan viikonloppuna Itävallan Wienissä. Wienistä raportoi Marita Vihervuori.

"Jo viikkoja ennakkoon Itävallan radio soitti hanuritaiteilija Maria Kalaniemen levytyksiä unohtamatta kertoa hänen konsertistaan Wienissä. Sanoma oli mennyt perille, sillä Konzerthausin vastauudistettu Mozart-sali oli täynnä, vaikkei konsertin ohjelmaa ollut etukäteen ilmoitettu. Sen teki vasta Maria Kalaniemi lavalta käsin, vaikkei ohjelma suinkaan ollut improvisoitu vaan huolellisesti harkittu. Kalaniemi sekä pianisti Timo Alakotila ja kitaristi Olli Varis soittivat perinteistä ja uutta kansanmusiikkia, ja joukossa oli neljä Kalaniemen omaa sävellystä. Taiteilijan mukaan säveltäminen ja sovittaminen ovat oleellinen osa hänen taidettaan. 
Yleisö oli haltioissaan. Aplodit olivat myrskyisiä ja ja konsertin jälkeen oli kuultavissa pelkästään ylistäviä sanoja hyvästä loistavaan ja suurenmoiseen. Kriitikoita oli paikalla Munchenia myöten. Arvostelijoiden mielestä Kalaniemi teki kunniaa konsertin otsakkeelle "uudet maailmat -rajaton". Hän on positiivisessa mielessä ylittänyt kaikki kansanmusiikin rajat, katkonut sen kahleet, uudistanut ja ajanmukaistanut sitä. Kalaniemi on paras todiste siitä, että kansanmusiikki on elävää musiikkia. Lisäksi hänen käsissään raja kansanmusiikin ja klassisen taidemusiikin välillä katoaa, niin teknisesti kuin sisällöllisesti. Hän soittaa nimitäin myös vasemmalla kädellä kokonaisia melodioita ja avaa siten uudet maailmat."

Maria Kalaniemi paitsi esiintyy eri puolilla Eurooppaa myös opettaa harmonikansoittoa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla.

YLE1 / kulttuuriuutiset, 4.12.2001
Toimittajana Jussi Kainulainen.