Maria Kalaniemi & Timo Alakotila Duo

Musiikkia kaikilla mausteilla!
Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila kuuluvat uuden kansanmusiikin arvostetuimpiin muusikoihin Suomessa. Nämä kaksi muusikkoa ovat uranuurtajia suomalaisen uuden kansanmusiikin kentällä. He ovat soittaneet erilaisissa kokoonpanoissa ja esiintyneet lukuisissa konserteissa ympäri maailman. Maria ja Timo ovat saavuttaneet useita palkintoja ja tunnustuksia musiikillisista teoksistaan. Valtion taidetoimikunta on nimennyt molemmat taiteilijaprofessoreiksi.

Duotyöskentely, harmonikan ja pianon vuoropuhelu välillä kiihkeästi ja välillä maalaillen, on heillä kuitenkin säilynyt vuosien varrella hyvin tärkeänä ja rakkaana musiikintekemisen muotona. Tänä vuonna Timo ja Maria juhlivat 20-vuotista yhteistä musiikillista taivaltaan konsertoimalla ja julkaisemalla uuden levyn syksyllä 2011.

Vuosien varrella harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja pianisti Timo Alakotilan yhteistyö on ehtinyt muodostua erinomaiseksi, saumattomaksi,  musiikilliseksi allianssiksi. Harmonikan ja pianon, ominaisuuksiltaan sekä soolo- että säestyssoittimien, yhdistelmä avaa runsaasti sovituksellisia mahdollisuuksia. Suomalaiset ja suomenruotsalaiset sävelmät; menuetit, polskat, polkat ja tangot soivat Marian ja Timon omina raikkaina sovituksina. Argentiinalaiset tunteikkaat tangot sekä helmeilevät ranskalaiset valssit kuuluvat olennaisena osana ohjelmistoon, kuten myös kaksikon omat sävellykset - musiikkia kaikilla mausteilla siis!

Maria Kalaniemi & Timo Alakotila: Åkerö

Kaksikymmentä vuotta on vierähtänyt siitä, kun harjoittelimme ensi kertaa yhdessä Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla Helsin¬gissä. Ensimmäinen yhteinen sävelmämme oli Suomen romanien tunteikas laulu "Olin sairas kun luokseni saavuit" joka vieläkin on tärkeä osa ohjelmistoamme.

Yhteistyömme on jatkunut vuosien varrella monissa yhtyeissä ja projekteissa. Duotyöskentely on meille tärkeä ja rentouttava 'henkireikä´ lukuisten muiden töiden lomassa. Olemme myös konsertoineet paljon, ja mukavia muistoja on kertynyt matkan varrelta. Åkerö:lle olemme valinneet sävelmiä jotka ovat meille tärkeitä ja rakkaita. Musiikillinen spektrimme on laaja - sulassa sovussa levyllä soi suo¬malainen ja suomenruotsalainen pelimannimusiikki, tango, iskelmä, polska sekä omat sävellykset. Siis musiikkia kaikilla mausteilla.

Olkaa hyvät!
Maria Kalaniemi, Timo Alakotila

Voit tilata levyn tästä!

"Duo Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila on valinnut tunnelmalliselle uutuuslevylleen rikkaan kirjon vahvoja melodioita. Mukana on omia sävellyksiä, mutta myös "tradeja" - ja jopa koko kansan tajuntaan juurtuneet Vaiennut viulu ja Soittajan kaipuu. Kuinka kauniit ja herkät versiot ne saavatkaan!
Yleensä melodian soittaa Kalaniemi, herkästi kuulostellen. Alakotila antaa tilaa ja tuo silti keitokseen ovelasti omaa. Yhteispeli toimii kuin unelma." 

Mari Koppinen
julkaistu 21.12 2011 Helsingin Sanomat


"Åkerö är en utmärkt stilfull helhet, en njutbar musikalisk resa." 

Tove Djupsjöbacka, Hufvudstadsbladet 18.1 2012

Ambra-cd:n arvioita:

"Kalaniemen harmonikan soundi on lämmin, korukuviot nopeita, lyyrisiä ja taidokkaita. Alakotilan piano taas soi kuulaana ja raikkaana kuin ryöpsähtelevä tunturipuro… Kokoniasuus on kahden ihmisen yhteistyön juhlaa."

Kimmo Nevalainen, Karjalainen

 

"Muusikot tunnistaa oitis, olipa kyse sitten omista sävellyksistä, kotoisen Haudanmaa-perinteen uudesta sovituksesta, Sinisestä huvimajasta tai iki-ihanasta ranskalaisklassikosta Indifference…soinnissa on meripihkan lämmintä kuultavuutta."

Pirkko Kotirinta, Helsingin Sanomat

 

"Näiden kahden suurella sydämellä soittavan suomalaisen virtuoosin harmonikan ja pianon liitto on varmaan taivaassa solmittu, sillä niin syvissä vesissä tämä kokonaisuus ui. Ambra on varmaankin vuoden 2001 merkittävimpiä uuden, suomalaisen musiikin levytyksiä, liikutaampa sitten missä tahansa musiikin genressä."

Hannu Lehtoranta, Friiti

 

"Huvudpersonen här är Maria Kalaniemi, som är den mest subtila av dragspelare. Hon ser ut att verka utifrån ett inre centrum av samlat lugn. Pianisten Timo Alakotila har en lyrisk ton som för tanken till Jan Johansson och Chick Corea."

Dagens Nyheter, Ingrid Strömdahl