Finlandssvenska Maria Kalaniemi erhöll 27.11 2018 statspris i musik

Maria-Kalaniemi_crop(c)Jimm.png

"Mitt år fick en härlig slutkanet och guldkant i form av statspriset i musik. Jag är oerhört glad och tacksam för denhär hedersbetygelsen. Jag har blivit sedd och hörd i mitt musikerskap. Det känns fint, nu är  bara att fortsätta framåt med alla kryddor", kommenterar Maria Kalaniemi.

Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har under tre decennier hunnit skapa en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och på ett betydande sätt förnyat uppfattningen om dragspelet samt den musik man spelar på detta instrument. Hon slog igenom på riksnivå 1983 då hon segrade i den första Gyllene Harmonikan-tävlingen i Ikalis. Som musiker präglas Maria Kalaniemi av en speciell känslighet som utövande konstnär samt av en långt utvecklad virtuositet i behärskningen av sitt instrument. Hon har speciellt utmärkt sig med att utveckla ett personligt sätt att i sin musik använda sig av speciellt det s.k. melodibasdragspelet. 

Intervju:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi[at]gmail.com | www.mariakalaniemi.com

Information:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | minna.roms[at]gmail.com | www.artprevolution.com

Kuva: Jimmy Träskelin

Posted on December 17, 2018 .

Musikern Maria Kalaniemi har utsetts till medlem i Kungliga Musikaliska Akademien

HBL 7.6.2018

Utnämningen till medlem i Kungliga Musikaliska Akademien är en hedersbetygelse för dragspelsartisten och kompositören Maria Kalaniemi som varit en pionjär då det gäller att utveckla den finländska folkmusiken. I motiveringen noterar akademien att Kalaniemi, med sin lyriska och starka stil, har förnyat uppfattningen om dragspel.

Speciellt glad säger sig Maria Kalaniemi vara över att Kungliga Musikaliska Akademien har uppmärksammat hennes pedagogiska gärning.

Maria Kalaniemi har vid sidan av musicerandet i tiotals år arbetat som lärare vid Sibelius-Akademin och Kungliga Musikaliska Akademien.

Tidigare har bland annat kompositörerna Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho och Aulis Sallinen samt kapellmästarna Okko Kamu, Susanna Mälkki och Esa-Pekka Salonen kallats till medlemmar av Kungliga Musikaliska Akademien.

Kungliga Musikaliska Akademien grundades av Gustaf III 1771.

Posted on June 18, 2018 .

Nya CD! Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Svalan

Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har tillsammans med harmonium- och munspelsvirtuosen Eero Grundström spelat in skivan Svalan. Officiellt skivsläpp med två konserter äger rum på RotFest-JuuriJuhla folkmusikfestivalen i Esbo tisdagen 4.4.2017 på hemtrevliga Lagstad hembygdsgård. Skivan är i sin helhet inspelad i Marias gamla barndomshem i Kilo (Esbo), i ett grönt frontmanna- hus då fåglarna sjöng och äppelträden blommade.

Pressmeddelande

Posted on March 9, 2017 .

30-årsjubileumskonsert 8.11 klo.19.00, Savoy-teatteri

Maria Kalaniemi - Palkeen tunteita ja tarinoita

30-årsjubileumskonsert (Kasarminkatu 46-48, Helsinki)

Kvällens/stjärna är den finlandssvenska dragspelskonstnären Maria 
Kalaniemi, som har utvecklat sitt personliga musikaliska uttryck med 
element från många olika musikstilar. I dag är hon en av de mest 
uppskattade musikerna i Finland. Kalaniemis lyrisk, känsliga och 
intensiva stil har på ett träffande sätt beskrivits som finländsk 
dragspelsfado. Kalaniemi har gjort en 30 år lång karriär i Finland och 
utomlands, under vilken hon har förnyat uppfattningen om dragspelet och 
om musiken som spelas på instrumentet. I jubileumskonserten får 
Kalaniemi sällskap av sina långvariga musikervänner och gästartister. 
Konsertprogrammet bjuder bl.a på vackra lyriska låtar, finsk- och 
finlandssvensk folkmusik samt känsloladdade tangon.

Berättelser, känslor och erfarenheter smälter samman i musiken, som 
lever här och nu.

Kvällens musiker: 
Timo Alakotila, piano
Arto Järvelä,fiol
Olli Varis, gitarr
Timo Myllykangas, bas

Stråkkvartet: Tommi Asplund, Esko Järvelä, Alina Järvelä och Marion Göbel.

"Musik kan inte förklaras, musik måste upplevas och höras. Musik väcker känslor som inte går att förklara."

Biljetter alk. 20/17 €, 60 € familjbiljett (2 vuxna och 2 barn)
biljetter Lippupalvelu

www.etnosoi.fi 
Välkommen!

Posted on September 2, 2014 .

Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi jubilerar

För Maria Kalaniemi börjar år 2013 som ett jubileumsår. Kalaniemi uppmärksammades nationellt år 1983 då hon vann den första Det Gyllene Dragspelet-tävlingen (på finska: Kultainen Harmonikka) i Ikalis. Hon inledde sina studier vid Sibelius-Akademin samma år tillsammans med sex andra folkmusikstuderande. Kalaniemi har en omfattande karriär bakom sig, både i Finland och utomlands, som hon skapat genom att förnya begreppen dragspel och dragspelsmusik. År 2013 är hennes 30-årsjubileumsår då hon firar 30 som artist. Förväntningarna inför jubileumsåret består av konserter, både i Finland och utomlands.
"Det har varit fantastiskt att få vara med som musiker och som dragspelare, med all mångsidighet som funnits i olika grupper och i olika projekt. För min egen del har banbrytarjobbet för den nya folkmusiken varit oerhört fruktsamt; folkmusikfältet lever och mår väl. Jag önskade i början av mina studier att jag skulle få spela i så många olika band och proggar som möjligt – och det har jag verkligen fått göra!"
Så säger Maria Kalaniemi om sina känslor inför det stundande jubileumsåret. Många konsertresor, som gått till såväl Grönland och Färöarna som till Taiwan, har blivit till unika upplevelser. Maria har uppträtt tillsammans med gruppen Aldargaz bland annat för Englands drottning Elizabeth i London år 1997.
Maria Kalaniemi tilldelades våren 2012 Svenska kulturfondens konstpris för sitt förtjänstfulla arbete som musiker, kompositör och lärare. Det har hon gjort på ett sätt som värnat om och respekterat den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Det starka bandet till finlandssvenskheten från sin mors sida, och å andra sidan de savolaxiska släktrötterna från sin fars sida förenas i Kalaniemis konstnärsperson. I musiken hon framför och komponerar klingar den finlandssvenska musiktraditionen, den finska folkmusiktraditionen, men också ett arkaiskt ljudlandskap.
Att vara verksam som pedagog är en väsentlig del av Kalaniemis karriär. Hon menar att undervisningen vid sidan av karriären som musiker har berikat och kompletterat hennes verksamhet som helhet. Hon har varit verksam vid Sibelius-Akademin i cirka 25 år. I framtidsplanerna ingår, förutom undervisningsjobbet, att komponera och att spela in skivor. En dröm är att också kunna hålla ett sabbatsår för att resa och hitta källor till inspiration.
Samarbetet mellan Maria Kalaniemi och pianisten och kompositören Timo Alakotila har nu pågått i lite mer än 20 år. Jubileumsåret 2011 kulminerade då skivan Åkerö släpptes. Skivan fick ett utmärkt mottagande och klättrade upp till fjärde plats på listan World Music Charts Europe. Med sin skiva är Kalaniemi och Alakotila nu också nominerade till Etno-Emma-priset. Konstnärsprofessorerna turnerade under jubileumsåret med en repertoar de själva satt ihop, både på festivaler hemma i Finland och på konsertarenor utomlands. De senaste resorna gick till Tjeckien och till Österrike. Det nya konsertåret kör i gång med den stora konserten på Folklandia 11.– 12.1., och där utlovas också besök av några gäster.
Marias 30-årsjubileumsår innehar även nya projekt. Lefvande ballader är en konserthelhet, där musikerna Maria Kalaniemi, Désirée SaarelaPortin och Marianne Maans sammanstrålar med
folkmusikforskaren,professorn Ann-Mari Häggman. Detta blir en unik djupdykning i den finlandssvenska balladens värld. Maria Kalaniemi uppträder också i danssagan Snövit och de sju dvärgarna, komponerad av Timo Alakotila med premiär 1.3. i Sellosalen, Esbo.

Uppkommande konserter 2013:

11.–12.1. Folklandia kryssningen,Silja Europa / Kalaniemi & Alakotila
1.2.Villa K, Esbo Kilo, konsert & middag / Kalaniemi & Alakotila
1-2.3. Sellosalen, Esbo / Danssagan Snövit och de sju dvärgarna
10.3. Tavastehus, Teatern / Kalaniemi & Alakotila
14.3. Vasa, Arbis, Lefvande ballader / Kalaniemi, Maans & SaarelaPortin
20.3. Helsinki, Svenska littertursällskapets sal, Lefvande ballader /Kalaniemi, Maans & Saarela-
Portin
2.4. RotFest/JuuriJuhla, Esbo, Lagstads hembygdsgård /Kalaniemi & Vänner
12.4. Lempo-festivalen, Kouvola / Kalaniemi & Alakotila
29.4. Köpenhamn, Tivoli / Kalaniemi, Grundström och Varis
Mera konsertuppgifter: www.mariakalaniemi.com

Maria Kalaniemis senaste projekt:

SibaFest 2012, konstnärlig ledare.
Åkerö (2011), tillsammans med pianisten Timo Alakotila – en samling pärlor från ett samarbete
som varat i 20 år, samt nya kompositioner.
Vilda Rosor (2010) – Maria Kalaniemis personliga pilgrimsfärd till de finlandssvenska
musiklandskapen.

Posted on September 2, 2014 .