Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi jubilerar

För Maria Kalaniemi börjar år 2013 som ett jubileumsår. Kalaniemi uppmärksammades nationellt år 1983 då hon vann den första Det Gyllene Dragspelet-tävlingen (på finska: Kultainen Harmonikka) i Ikalis. Hon inledde sina studier vid Sibelius-Akademin samma år tillsammans med sex andra folkmusikstuderande. Kalaniemi har en omfattande karriär bakom sig, både i Finland och utomlands, som hon skapat genom att förnya begreppen dragspel och dragspelsmusik. År 2013 är hennes 30-årsjubileumsår då hon firar 30 som artist. Förväntningarna inför jubileumsåret består av konserter, både i Finland och utomlands.
"Det har varit fantastiskt att få vara med som musiker och som dragspelare, med all mångsidighet som funnits i olika grupper och i olika projekt. För min egen del har banbrytarjobbet för den nya folkmusiken varit oerhört fruktsamt; folkmusikfältet lever och mår väl. Jag önskade i början av mina studier att jag skulle få spela i så många olika band och proggar som möjligt – och det har jag verkligen fått göra!"
Så säger Maria Kalaniemi om sina känslor inför det stundande jubileumsåret. Många konsertresor, som gått till såväl Grönland och Färöarna som till Taiwan, har blivit till unika upplevelser. Maria har uppträtt tillsammans med gruppen Aldargaz bland annat för Englands drottning Elizabeth i London år 1997.
Maria Kalaniemi tilldelades våren 2012 Svenska kulturfondens konstpris för sitt förtjänstfulla arbete som musiker, kompositör och lärare. Det har hon gjort på ett sätt som värnat om och respekterat den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Det starka bandet till finlandssvenskheten från sin mors sida, och å andra sidan de savolaxiska släktrötterna från sin fars sida förenas i Kalaniemis konstnärsperson. I musiken hon framför och komponerar klingar den finlandssvenska musiktraditionen, den finska folkmusiktraditionen, men också ett arkaiskt ljudlandskap.
Att vara verksam som pedagog är en väsentlig del av Kalaniemis karriär. Hon menar att undervisningen vid sidan av karriären som musiker har berikat och kompletterat hennes verksamhet som helhet. Hon har varit verksam vid Sibelius-Akademin i cirka 25 år. I framtidsplanerna ingår, förutom undervisningsjobbet, att komponera och att spela in skivor. En dröm är att också kunna hålla ett sabbatsår för att resa och hitta källor till inspiration.
Samarbetet mellan Maria Kalaniemi och pianisten och kompositören Timo Alakotila har nu pågått i lite mer än 20 år. Jubileumsåret 2011 kulminerade då skivan Åkerö släpptes. Skivan fick ett utmärkt mottagande och klättrade upp till fjärde plats på listan World Music Charts Europe. Med sin skiva är Kalaniemi och Alakotila nu också nominerade till Etno-Emma-priset. Konstnärsprofessorerna turnerade under jubileumsåret med en repertoar de själva satt ihop, både på festivaler hemma i Finland och på konsertarenor utomlands. De senaste resorna gick till Tjeckien och till Österrike. Det nya konsertåret kör i gång med den stora konserten på Folklandia 11.– 12.1., och där utlovas också besök av några gäster.
Marias 30-årsjubileumsår innehar även nya projekt. Lefvande ballader är en konserthelhet, där musikerna Maria Kalaniemi, Désirée SaarelaPortin och Marianne Maans sammanstrålar med
folkmusikforskaren,professorn Ann-Mari Häggman. Detta blir en unik djupdykning i den finlandssvenska balladens värld. Maria Kalaniemi uppträder också i danssagan Snövit och de sju dvärgarna, komponerad av Timo Alakotila med premiär 1.3. i Sellosalen, Esbo.

Uppkommande konserter 2013:

11.–12.1. Folklandia kryssningen,Silja Europa / Kalaniemi & Alakotila
1.2.Villa K, Esbo Kilo, konsert & middag / Kalaniemi & Alakotila
1-2.3. Sellosalen, Esbo / Danssagan Snövit och de sju dvärgarna
10.3. Tavastehus, Teatern / Kalaniemi & Alakotila
14.3. Vasa, Arbis, Lefvande ballader / Kalaniemi, Maans & SaarelaPortin
20.3. Helsinki, Svenska littertursällskapets sal, Lefvande ballader /Kalaniemi, Maans & Saarela-
Portin
2.4. RotFest/JuuriJuhla, Esbo, Lagstads hembygdsgård /Kalaniemi & Vänner
12.4. Lempo-festivalen, Kouvola / Kalaniemi & Alakotila
29.4. Köpenhamn, Tivoli / Kalaniemi, Grundström och Varis
Mera konsertuppgifter: www.mariakalaniemi.com

Maria Kalaniemis senaste projekt:

SibaFest 2012, konstnärlig ledare.
Åkerö (2011), tillsammans med pianisten Timo Alakotila – en samling pärlor från ett samarbete
som varat i 20 år, samt nya kompositioner.
Vilda Rosor (2010) – Maria Kalaniemis personliga pilgrimsfärd till de finlandssvenska
musiklandskapen.

Posted on September 2, 2014 .