Finlandssvenska Maria Kalaniemi erhöll 27.11 2018 statspris i musik

Maria-Kalaniemi_crop(c)Jimm.png

"Mitt år fick en härlig slutkanet och guldkant i form av statspriset i musik. Jag är oerhört glad och tacksam för denhär hedersbetygelsen. Jag har blivit sedd och hörd i mitt musikerskap. Det känns fint, nu är  bara att fortsätta framåt med alla kryddor", kommenterar Maria Kalaniemi.

Finlandssvenska dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har under tre decennier hunnit skapa en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och på ett betydande sätt förnyat uppfattningen om dragspelet samt den musik man spelar på detta instrument. Hon slog igenom på riksnivå 1983 då hon segrade i den första Gyllene Harmonikan-tävlingen i Ikalis. Som musiker präglas Maria Kalaniemi av en speciell känslighet som utövande konstnär samt av en långt utvecklad virtuositet i behärskningen av sitt instrument. Hon har speciellt utmärkt sig med att utveckla ett personligt sätt att i sin musik använda sig av speciellt det s.k. melodibasdragspelet. 

Intervju:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi[at]gmail.com | www.mariakalaniemi.com

Information:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | minna.roms[at]gmail.com | www.artprevolution.com

Kuva: Jimmy Träskelin

Posted on December 17, 2018 .