Musikern Maria Kalaniemi har utsetts till medlem i Kungliga Musikaliska Akademien

HBL 7.6.2018

Utnämningen till medlem i Kungliga Musikaliska Akademien är en hedersbetygelse för dragspelsartisten och kompositören Maria Kalaniemi som varit en pionjär då det gäller att utveckla den finländska folkmusiken. I motiveringen noterar akademien att Kalaniemi, med sin lyriska och starka stil, har förnyat uppfattningen om dragspel.

Speciellt glad säger sig Maria Kalaniemi vara över att Kungliga Musikaliska Akademien har uppmärksammat hennes pedagogiska gärning.

Maria Kalaniemi har vid sidan av musicerandet i tiotals år arbetat som lärare vid Sibelius-Akademin och Kungliga Musikaliska Akademien.

Tidigare har bland annat kompositörerna Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho och Aulis Sallinen samt kapellmästarna Okko Kamu, Susanna Mälkki och Esa-Pekka Salonen kallats till medlemmar av Kungliga Musikaliska Akademien.

Kungliga Musikaliska Akademien grundades av Gustaf III 1771.

Posted on June 18, 2018 .