Maria Kalaniemi Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi.

Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia, Kungl. Musikaliska akademien, on valinnut harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen jäsenekseen. Nimitys on kunnianosoitus Kalaniemelle, joka on virtuoottisella soittotyylillään kehittänyt suomalaista kansanmusiikkia, ja vienyt sitä laajasti maailmalle. Perusteluissa mainitaan myös, että Kalaniemi on lyyrisellä ja voimallisella soittotavallaan uudistanut käsitystä harmonikasta sekä soolo- että yhtyesoittimena. Sen lisäksi, että Kalaniemi on taiteilijaprofessori ja musiikin tohtori, hän on julkaissut runsaasti musiikkia. Hän on merkittävä esikuva nuorille harmonikansoittajille.

”Olen erittäin otettu ja onnellinen kunnianosoituksesta, joka lämmittää todella syvästi. Olen iloinen erityisesti siitä, että kunnianosoitus liittyy myös pedagogiseen toimintaani, joka on puolet uraani ja elämäntehtävääni - palanhan opettajan ja mentorin työlle muusikkona olemisen rinnalla. Ihminen usein tarvitsee näitä näkyväksi tulemisia, liittyvätpä ne mihin tahansa, arkiseenkin asiaan. On hienoa, kun huomioidaan ja kiitetään",          
Maria Kalaniemi kommentoi saamaansa tunnustusta.                

Maria Kalaniemi on arvostettu muusikko ja pedagogi, joka on vuosikymmenten ajan opettanut Kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänellä on paljon oppilaita Ruotsissa – myös muiden soittimien taitajia. Kalaniemi on niin ikään uransa aikana esiintynyt monien ruotsalaisten muusikoiden kanssa, kuten Sven Ahlbäck, Johan Hedin, Lars Hollmer ja Emilia Amper.

Suomalaisista taiteilijoista Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsennimityksen ovat aiemmin saaneet mm. säveltäjät Kalevi Aho, Mikko Heiniö, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ja Aulis Sallinen, sekä kapellimestarit Okko Kamu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Jorma Panula, Esa-Pekka Salonen ja Leif Segerstam.

Nyt ulkomaisista taiteilijoista uusiksi jäseniksi valittiin Kalaniemen lisäksi säveltäjä George Benjamin, laulaja Mari Boine, viulisti Peter Herresthal, luuttutaiteilija Rolf Lislevand, kitaristi-säveltäjä Pat Metheny sekä säveltäjä Simon Steen-Andersen.

Kuningas Kustaa III perusti Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian vuonna 1771. Nykyään akatemia on itsenäinen instituutio, jonka tarkoituksena on edistää säveltaidetta ja musiikkielämää. www.musikaliskaakademien.se 

Haastattelut:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi@gmail.com | www.mariakalaniemi.com

Lisätiedot:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | minna.roms@gmail.com | www.artprevolution.com

Kuva: Pentti Hokkanen

Posted on June 18, 2018 .