Maria Kalaniemi & Vilda Rosor

Konsertti on harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen suitsutusta saanut suomenruotsalaista perinnettä laidasta laitaan esittelevä intiimi ja koskettava konserttikokonaisuus.

Syksyllä 2010 julkaistu albumi Vilda Rosor on Kalaniemen henkilökohtainen pyhiinvaellus suomenruotsalaisiin musiikkimaisemiin. Levyn materiaali on koottu eri puolilta Suomen ruotsinkielisiltä alueilta. Mukana on mm. balladeja Replotista, Pohjanmaalta tallennettu "Sven i Rosengård" , Espoosta tallennettu "Magdalena på Källebro" sekä Maria Kalaniemen sävellyksiä ja sovituksia. Maria Kalaniemi & Vilda Rosor oli myös ehdolla vuoden 2010 Etno-Emma-palkinnon saajaksi ja albumi kohosi myös World Music Charts European –listan kärkisijoille.

Katso video tästä.

"Jo vuosien ajan on ajatuksissani ollut sukeltaa suomenruotsalaisiin musiikillisiin juuriini. Nyt oli aika toteuttaa haave; laulaa ja soittaa sävelmiä, joita rakastan. Vilda Rosorkonsertti sisältää perinteisiä balladeja, rakkauslauluja, pelimannimusiikkia, tangoa sekä sävellykseni Vilda Rosor. Laulujen tunnelmat vaihtelevat kaipauksesta ja aistillisuudesta iloiseen pilkkeeseen silmäkulmassa. Laulujen tekstit ovat osittain perinteisiä, osittain uusia.

Vilda Rosor -albumilla riittää musiikillisia terälehtiä avattavaksi, pitkään. Maria Kalaniemi on tehnyt mielestäni parhaimman levynsä. Suomalaisen ja suomenruotsalaisen perinteen liitto on kiehtovasti balanssissa, tunteet pinnassa."

Pirkko Kotirinta

Helsingin Sanomat